HÜCRESEL SINIFLANDIRMA

Tüm olguların % 70-80’ini oluşturan infiltratif veya invasif duktal karsinom, en sık görülen hücre tipidir. Lobüler karsinom diğer histolojik tiplere göre heriki memeyi daha sık tutar.İnflamatuar meme kanseri, altında genelllikle bir kitle palpe edilemeyen, meme derisinin erizipeloid kenarlı, yaygın endürasyonu ile karakterize bir klinikopatolojik tiptir.1 Radyolojik olarak bir kitle veya meme derisinin karakteristik kalınlaşması saptanabilir. Klinik görünüm dermal lenfatiklerin tümör hücreleri ile embolizasyonuna bağlıdır. İnflamatuar kanser T4d olarak sınıflandırılır.

Tablo-2. Meme kanserinin histolojik sınıflandırması.1

Duktal

İntraduktal (in situ)

 

İntraduktal komponenti belirgin invaziv

 

Başka özelliği belirtilmemiş (not otherwise specified-NOS)invaziv

 

Komedo

 

İnflamatuar

 

Lenfosit infiltrasyonu gösteren Meduller

 

Müsinöz (kolloid)

 

Papiller

 

Skiröz

 

Tubuler

Lobüler

İn situ

 

İn situ komponenti belirgin invaziv

 

İnvaziv2

Meme başı

Paget hastalığı (NOS)

 

İntraduktal karsinomlu paget hastalığı

 

İnvaziv duktal karsinomlu paget hastalığı

İndiferansiye karsinom

 

Tipik meme kanseri olarak değerlendirilmeyen ancak memede görülebilen alt tipler

 

Sistosarkoma filloides*

 

Angiosarkoma

 

Primer lenfoma

* Sistosarkoma filloides, meme kanserinin genellikle geniş lokal eksizyonla tedavi edilen nadir bir varyantıdır. Bu tip bir tedavi ile çoğu hastada kür sağlanırken lokal rekürrens veya metastaz gelişim riski genellikle infiltre sınırlara, stromal mitotik aktivite düzeyine, nükleer pleomorfizm ve stromal aşırı büyümeye bağlı olabilir.3

Kaynaklar:

1. Breast. In: American Joint Committee on Cancer: Manual for Staging of Cancer. Philadelphia: JB Lippincott Company, 4th ed., 1992, pp 149-154.

2. Yeatman TJ, Cantor AB, Smith TJ, et al.: Tumor biology of infiltrating lobular carcinoma: implications for management. Annals of Surgery 222(4): 549-561, 1995.

3. Reinfuss M, Mitus J, Duda K, et al.: The treatment and prognosis of patients with phyllodes tumor of the breast: an analysis of 170 cases. Cancer 77(5): 910-916, 1996.


Ana Sayfaya Dönüş
Dr.Kaan OYSUL tarafından hazırlanmaktadır