IŞIN RÖNTGEN KANSER TANI ve RADYOTERAPİ MERKEZİ
Selanik cad.44/8 Kızılay-ANKARA    Tel: (312) 4185557 e mail:paks@isnet.net.tr

Merkezimize Hoş geldiniz!.. Bu bölümde Radyoterapi (Işın Tedavisi) hakkında genel bilgiler ile Radyoterapi uygulanacak veya uygulanan hastalar için bilgiler ile Tedavi sonrası neler olacağı konusunda hastalarımızın soru ve sorunlarına cevap verecek bilgiler yer almaktadır.Daha fazla bilgi için "Muayenehanem"i tıklayınız.


 RADYOTERAPİ =IŞIN TEDAVİSİ

Radyoterapi ne demektir?.

 Radyasyon Onkoloğu, Cerrah veyaTıbbi Onkolog tarafından tetkik ve araştırma sonucu kesin tanı konarak , ışın tedavisi ile  tedavisi  uygun görülen hastalara  IŞIN (radyasyon) verilerek yapılan tedavidir.


Radyoterapi uygulanmasına nasıl karar verilir?

Bir hastaya  Radyoterapi uygulanması için DOĞRU bir  KARAR  verilebilmesi ancak  şu bilgiler olduğunda mümkündür:

1.Histopatolojik kesin tanı konulmuş olmalı.

2.Hastalığın yayılımının araştırılarak EVRELEME’sinin  yapılması

3.Onkoloji  bilgisi olan uzmanlar tarafından karar verilmesi. 

RADYOTERAPİ (Işın Tedavisi) kime uygulanır?

·        Bir hastaya ışın tedavisi yapmak için o hastada bu tedavinin endikasyonu (gerekliliği) olması gerekir.

·        Işın tedavisine karar verirken yukarda belirtilen ONKOLOJİ kuralları uygulanır. Işın tedavisi kararlaştırılırken daha sonra veya birlikte diğer  tedavi yöntemlerinin uygulanıp uygulanmayacağı da belirlenerek bir plan yapılır.

RADYOTERAPİ (Işın Tedavisi)  Planlaması (Fig.1) tedavinin en önemli kısmıdır!    Bir hastaya ışın tedavisi yapılmasına karar verildikten sonra ; ışının nereye, nasıl, ne kadar dozda ,kaç gün verileceği  belirlenerek tedavi verilecek alanlar ve dozu çok dikkatli ve itina ile hesaplanır. Bu ise bilgi, beceri ve tecrübe gerektirir.Yanlış yapılacak bir planlama sonucunda tümöre ışın verilmeyip normal dokulara  ışın verildiğinde çok zararlı olunabilir. Çünkü yanlış verilen ışının etkisini geriye döndürmek mümkün değildir.Bu yanlışlık ölümle bile sonuçlanabilir.

 

Fig.1:Tedavi Planlaması

Tedavi planlaması tamamlandıktan sonra hasta SİMÜLATÖR (Fig.2)denilen bir röntgen cihazına alınarak yapılan çalışma sonucunda hastanın üzerine tedavi alanları gazlı kalem ile çizilir.

Fig.2:Simülatör

 

Ayrıca hastaya uygun maske , kurşun blok hazırlanması gibi işlemler yapılır. 


Radyoterapi hangi aletlerle yapılır?

Simülasyon işlemleri tamamlanan hasta TEDAVİ CİHAZI’na yatırılarak tedavi başlatılır. Radyoterapi LİNAC (Fig.3)veya COBALT-60 (Fig.4) gibi radyasyon veren cihazlarla , hastanın 80-100 cm kadar uzağından veya  vücudun hastalık olan  organı veya dokusu içine birtakım aperey yerleştirilerek yapılır.

   Prof.Dr.Yücel PAK


ONKO  RADYOTERAPİ MERKEZİ.
İlk sok. 37-2 Anıttepe -ANKARA
Tel: (312)
2317755
e-mail:paks@isnet.net.tr


HASTANE

Gülhane As.Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı ANKARA.
Tel:(312) 3211111
e-mail:ypak@gata.edu.tr


SIK SORULAN SORULAR:

Radyoterapi ne kadar sürer ? Radyoterapi genel olarak Cumartesi Pazar günleri hariç olmak üzere haftada beş gün yapılır. Her günkü tedavi süresi doktor ve fizik mühendislerinin belirlediği  şekilde 3-5 dk. kadar sürer. Tedavi odasına alınan hasta bu süre içerisinde söylendiği şekilde yatar ve hiç kıpırdamaz.Bu süre içerisinde odada kimse  bulunmaz ve hasta dışarıdan televizyon monitöründen sürekli olarak izlenir.

Tedavi ne kadar zamanda tamamlanır ?

Tedavinin süresi bazen bir gün bazen 1-2 hafta , çoğunlukla da 4-5 hafta kadardır. 

Radyoterapi süresince nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi süresince 1. Hastanın üzerine çizilen çizgiler silinmez ve yıkanılmaz.2. Tedavi alanları tahrişten kaçınılır, merhem, kolonya gibi şeyler sürülmez. 3.Rahatsız edecek giysiler giyilmez.

Radyoterapi süresince en çok ne gibi şikayet oluşur?Tedavi  günleri içerisinde iştahsızlık, hafif bulantı,halsizlik gibi basit şikayetler görülebilir. Tedavinin sonlarına doğru ciltte kızarıklık başlaması da olabilir. 


TÜM ŞİKAYETLERİNİZİ ve SORULARINIZI HEKİMİNİZE SORMAKTAN kaçınmayınız !..


*Ana Sayfaya dönmek için tıklayınız

 

Fig.3: LİNAC

Fig.4: COBALT-60