GATA STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ MERKEZİ

Stereotaktik Radyocerrahi Endikasyonlar
Yöntem
Program
Tedavi
Konsültasyon
Tedavi Ekibi
Ana Sayfa
Radyasyon Onkolojisi Ana Sayfası

Adres: GATA Radyasyon Onkolojisi A.D. Etlik/ANKARA
Tel:
0.312.3044687
e-posta: kaan@gata.edu.tr

 

Radyasyon tedavisi iyonize radyasyon kullanılarak malign neoplazmların ve bazı benign hastalıkların tedavisinde kullanılan bir tedavi modalitesidir. Radyasyon tedavisinin amacı tanımlanmış hedef volüme belirli bir radyasyon dozunu vermek ve bu esnada tümörü çevreleyen sağlıklı dokuya mümkün olan en az dozu vermektir. Bu sayede tümörün eradikasyonu sağlanırken hastanın hayat kalitesi arttırılır ve sağkalımı iyileştirilir. Radyasyon tedavisi esnasında klinik hedef volüm; tümörün tamamını ve bölgesel yayılabileceği, mikroskopik hastalığın var olduğu düşünülen bölgeyi içerir. Normal dokudaki subletal hasarın onarılmasına olanak vermek için toplam doz fraksiyonasyon kullanılarak birkaç haftalık periyotta uygulanır.

 

Stereotaktik radyocerrahi beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılan özel bir eksternal ışınlama çeşididir. İlk olarak 1951’de Leksell tarafında tanımlanmıştır.

 

Stereotaktik radyocerrahide klinik hedef völüm tümörün kendisidir ve sınırlı bir hedef doku tek fraksiyonda yüksek dozla ışınlanır. Stereotaktik radyocerrahide yüksek ve tek doz tedavisi ışınlanan normal dokunun küçük olduğu ve hedeften uzaklaştıkça dozun hızla düştüğü durumlarda tolere edilebilir. Radyobiyolojik çalışmalar maksimum büyüklüğün 3-4 cm. olduğunda bu koşulun sağlanabileceğini ve radyocerrahi etkinin en yüksek olduğunu göstermiştir.